Klopsiki z soczewicy i kaszy gryczanej
Klopsiki z soczewicy i kaszy gryczanej
Marzy Ci się o klopsikach a jestkś weganinem? A może jesteś kucharzem co szuka inspiracji?
Witaj!
Dzisiaj przygotowałam specjalne dla Ciebie przepis który jest łatwy i ze składników które większość z nas ma w domu
Składniki na około 16 klopsików:
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
½ szklanki płatków owsianych
1 biała cebula
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz
olej do smażenia
do podania: świeże warzywa, kiszonki, ulubiony sos, zielona sałata
. Na dosłownie odrobinie oleju podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj do niej soczewicę, paprykę wędzoną i smaż przez kilka chwil, aż smaki się połączą.
2. Do większej miski przełóż kaszę oraz podsmażoną soczewicą i podziel masę na dwie części. Jedną z nich zmiksuj blenderem i potem połącz z tą niezmiksowaną – składniki ładnie połączą się, a jednak zostanie zachowana struktura klopsika. Kolejno dodaj płatki owsiane i wszystko ponownie wymieszaj.
3. Klopsiki formuj w zwilżonych dłoniach i smaż na patelni kilka minut, obracając je co kilka chwil, aż będą rumiane i złociste. Wtedy podawaj je od razu z ulubionym sosem i warzywami. Smacznego!
Dodaj komentarz